Perinatale kinesitherapie

Perinatale kinesitherapie is het geheel van de prenatale (voor de bevalling) en de postnatale kinesitherapie (na de bevalling).

Normaal gezien worden er rond de bevalling 9 beurten kinesitherapie voorzien. Vaak worden deze verdeeld als 3 beurten voor de bevalling en 6 beurten na de bevalling.

Het lichaam van een zwangere vrouw verandert helemaal. Vaak heeft de betrokken persoon ook wat angst voor de naderende bevalling. Daar proberen we tijdens de prenatale behandelingen op in te spelen. Via aangepaste oefentherapie en houdingscorrectie proberen we de typische zwangerschapskwaaltjes (zoals oedeem in de benen of lage rugpijn) te voorkomen. Verder geven we aandacht aan het opvangen van de weeën (via ademhalingsoefeningen) en het persen op het moment van de bevalling zelf. We geven heel veel uitleg over wat er de zwangere persoon precies te wachten staat, waardoor ze rustiger naar de bevalling kan toeleven. Ook de partner wordt bij deze voorbereidende lessen betrokken.

Na de bevalling ligt de nadruk vooral op de krachtopbouw van de spieren en het terug in conditie brengen van het lichaam. Daarvoor worden spieroefeningen aangeleerd, zowel voor de bekkenbodemspieren als de buikspieren en bilspieren. We geven ook uitleg over het correct tillen van de baby om rugklachten te voorkomen en de juiste houdingen voor het voeden. Vaak besteden we ook 1 les aan het aanleren van babymassage, zodat je thuis verder op een mooie manier samen kunt genieten.