Bekkenbodemtherapie

Bekkenbodemtherapie voorkomt en behandelt klachten die het gevolg zijn van functiestoornissen van de bekkenbodem, zoals incontinentie, obstipatie, verzakkingen en pijn. Dit kan zowel voorkomen bij vrouwen als bij mannen, en ook bij alle leeftijden (kinderen tot ouderen).

Bij de behandeling wordt er algemene informatie gegeven over de anatomie van het bekken en de functie van de bekkenbodemspieren. Via een vraaggesprek en een lichamelijk onderzoek, kijken we waar de klacht ontstaat. Zo kan het zijn dat de bekkenbodemspieren te zwak zijn of juist te gespannen, of dat ze gewoon niet op de juiste manier of op het juiste moment werken.

De behandeling bestaat uit oefeningen waarbij,indien nodig, de kracht en de uithouding van de spieren wordt verbeterd. Na het aanspannen is het ook belangrijk dat men de bekkenbodem weer volledig kan ontspannen. Het bewust worden van de bekkenbodem staat dus centraal. Pas wanneer je weet waar de bekkenbodem zich bevindt en wat je ermee kunt doen, kun je oefenen. Daarvoor kan ook specifieke apparatuur aangewend worden, zoals een biofeedbacktoestel of elektrostimulatie.

Naast het oefenen, wordt ook heel veel advies gegeven over ademhaling, houding en beweging, het drinken en de voeding en het gezond toiletgedrag. Het is heel belangrijk dat de tips en de gerichte oefeningen in het dagelijkse leven worden toegepast. Het blijven uitvoeren van de oefeningen is noodzakelijk om het resultaat te behouden.

Bekkenbodemtherapie kan toegepast worden bij onder andere: